Meny

Pension

Du som får någon form av pension eller har beviljats pension ska meddela det till a-kassan när du ansöker om ersättning. Det gäller även dig som har för avsikt att göra ett tidigare uttag av pension under en pågående ersättningsperiod.

Privat pension påverkar inte. Om du har privat pensionsförsäkring som du bekostat utan hjälp av din arbetsgivare påverkar den inte din rätt till arbetslöshetsersättning när du än börjar lyfta pensionen.

Företagares pensionssparande räknas som tjänstepension. Om du är egen företagare som tecknat privat pensionsförsäkring och dragit av detta i företagets deklaration betraktas pensionen som tjänstepension och avdrag görs på dagpenningen.

Allmän pension sänker även ersättningsnivån. Om du tar ut allmän pension före 65-årsdagen ska den samordnas med ersättningen från a-kassan. Allmän pension är inkomstpension, premiepension och i vissa fall tilläggspension. Tar du ut allmän pension sänks a-kassans ersättningsnivån från 80 procent till 65 procent och avdrag görs på dagpenningen.

Tjänstepension samordnas. Om du har avtal med nuvarande eller tidigare arbetsgivare som ger dig rätt till pension före du fyller 65 år ska pensionsbeloppet samordnas med ersättningen från a-kassan även om du valt att skjuta upp utbetalningarna av pensionen och avdrag görs på dagpenningen.

Om du har frågor angående hur pensioner påverkar din rätt till arbetslöshetsersättning är du välkommen att kontakta oss.